viernes, 31 de diciembre de 2010

REFLEXIÓ SOBRE LES TIC

Anomenem TIC a totes aquelles tecnologies de la informació i la comunicació que trobem molt presents en el nostre dia a dia, tant parlant de la televisió per satèl·lit, d’Internet, de les videoconferències, i d’altres . Podem dir que a quasi totes les activitats que realitzem diàriament és present l’ús de les TIC. Per a nosaltres, els educadors, les TIC són molt importants tant per a fer-ne ús dins les aules com per a poder potenciar la formació continuada que requereix aquesta feina.
Les TIC han anat evolucionant a gran velocitat dia rere dia. Quan antigament només coneixíem la ràdio i el telègraf, i era  assequible únicament per a les millors butxaques, actualment tenim mòbils intel·ligents anomenats “Smart Phones” assequibles per a tothom i que podem gaudir de connexió a Internet a pràcticament a tots els racons del planeta.
Les TIC ens poden ser molt útils en moltes activitats que puguem realitzar durant la nostra vida quotidiana, però hem de tenir molt present els perjudicis que poden tenir. Les TIC, com moltes altres coses, poden ser molt favorables sempre que hom en sàpiga fer un bon ús.
És molt important que tot educador conegui i sàpiga fer ús de les TIC, ja que li poden ser útils com a recurs per a tot tipus d’activitats. Però també ha de saber-ne fer un bon ús, ja que amb un mal ús poden ser molt perjudicials.
Com educadors, aquestes eines ens poden ajudar per captar l’interès dels infants i per motivar-los.  També poden ajudar a l’alumne a estar amb interacció continua amb el grup i l’activitat des de casa, de manera que si li sorgeix algun dubte, el professor o algun company el poden ajudar, potenciant de la mateixa manera una comunicació més fluida i extensa entre el professor i els alumnes. Aquestes eines ens poden ajudar a realitzar un aprenentatge més cooperatiu i podem fer-ne ús per a ensenyar als infants a desenvolupar cerques i selecció d’informació correctes i adequades. És molt important fer ús d’aquestes eines a l’escola per a familiaritzar als infants amb aquestes eines digitals i audiovisuals, ja que en un futur serà imprescindible conèixer aquestes eines perquè seran encara més presents en els anys vinents.
Les TIC ens poden ser de molt ús en la nostra feina d’educadors, però hem de saber-ne fer un bon ús per evitar puguin ser perjudicials pels infants. Seguidament citarem una sèrie d’inconvenients que hem de tenir en compte per a poder-ne fer un bon ús.
Les TIC són obertes, és a dir, molta gent en pot fer ús per a difondre informació, per aquest fet, és imprescindible saber escollir d’on extraiem la informació i conèixer fiabilitat dels seus administradors, assegurant-nos que és una font fiable. Podem trobar aprenentatges incomplerts o superficials que ens poden dur a l’error alhora d’informar-nos de quelcom o de realitzar un treball, fent veure’ns únicament una visió parcial de la realitat.
Aquestes eines també poden portar a distraccions o disperció per part dels infants, ja que costa molt controlar, per exemple, a quina pàgina web es troben els infants en cada moment i poden passar-se l’estona de treball realitzant jocs trobats a diferents pàgines web o xatejant amb els seus companys. Això provoca que els alumnes perdin molt de temps del que podrien destinar a fer feina escolar.
També és molt important no destinar un gran nombre d’hores a fer ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, ja que poden potenciar el sedentarisme i l’ansietat.
Per acabar, m’agradaria que tothom reflexionés sobre el gran perill que corre la llengua i la seva ortografia amb les TIC. Les persones, en general, quan escriuen missatges pel mòbil, o opinen sobre una notícia, o envien e-mails, no usen un vocabulari adequat i una ortografia correcte, fent que així es perdi dia a dia l’essència de la nostra llengua, fent-la així més vulnerable.
Crec que aquest tema és molt important i tothom hauria de reflexionar-hi una mica al respecte.
 
 
Aquesta és la meva opinió. Quina és la vostra?

miércoles, 29 de diciembre de 2010

LES WIKIS

CARACTERÍSTIQUES:

La principal utilitat d'un wiki és que permet crear i millorar les pàgines de forma instantània, donant una gran llibertat a l'usuari, i per mitjà d'una interfície molt simple. Això fa que més gent participi en la seva edició, a diferència dels sistemes tradicionals on resulta més difícil que els usuaris del lloc contribuïsquen a millorar-lo.
Ward Cunningam i Bo Leuf van definir la base dels wikis al seu llibre The Wiki Way: Quick Collaboration on the Web amb aquestos tres punts:
  • Un wiki invita els usuaris a modificar o crear qualsevol pàgina des de la mateixa pàgina web i navegador, sense cap programari addicional.
  • Un wiki, mitjançant els enllaços interns, connecta pàgines relacionades de manera fàcil i intuïtiva, i mostra si la pàgina a què s'enllaça ja s'ha creat o encara no.
  • Un wiki no està pensat només per a visitants esporàdics, sinó que busca que aquestos s'impliquen en la seua creació i col·laboren en els canvis constants que el modifiquen.
La velocitat per a crear i actualitzar pàgines wiki és una de les seves característiques. Normalment no es fan revisions abans d'acceptar els canvis i moltes wikis permeten que el públic les edite sense obrir comptes d'usuari prèviament, encara que sovint es recomana fer-ho per accedir a algunes característiques addicionals.

La velocitat per a editar, la possibilitat que tothom puga fer-ho i la publicació instantània dels canvis fan que les pàgines wiki evolucionen ràpidament adquirint informació o actualitzant-se si fan referència a un tema d'actualitat, com ara biografies de persones vives. També existeixen les edicions vandàliques, que intencionadament introdueixen errades o suprimeixen informació. Aquestes poden ser revertides ràpidament des de l'historial de la pàgina wiki per a restaurar la versió anterior.


USOS EDUCATIUS DE LES WIKIS:

Les wikis són llocs web de contrrucció col·lectiva. Nosaltres, com educadors/es hem de saber fer-ne ús per a treure'ls-hi tot el profit possible. El bloc Smartteaching.org va publicar un recull de 50 usos educatius de les wikis amb idees per posar en pràctica. Recentment la professora Rosa Maria Felip les ha traduïdes al català en una presentació que podeu trobar al link següent:
http://phobos.xtec.cat/butlletic/?p=3140
Una de les propostes és l’elaboració de wikillibres. El professor Juan José de Haro ha elaborat una guia pautada amb recursos complementaris per a l’escriptura col·laborativa de wikillibres: "Elaboración de un libro". Com educadors o educadores dels diferents àmbits, seria de gran interès donar-li un cop d'ull.

Finalment, si voleu aprofundir en l’ús educatiu de les wikis us recomano la lectura de l’article "Tipos de wikis educativos según sus funciones", del wiki de l’Instituto de Tecnologías Educativas del Ministerio de Educación.


EXPERIÈNCIES AMB WIKIS:

El link següent ens mostra l’explicació del fonament de la wiki a l’Institut Valdebernardo. Aquest institut treballa amb una wiki en totes les seves assignatures i els professors de l’Institut ens exposen i expliquen l’experiència i les seves avantatges.



LA MEVA WIKI

La Jenny Barragan Toral i jo vam crear una wiki per tal de fer un recull d'informació de com fer una cerca intel·ligent per Internet. La vam anomenar INTELSERCH per la combinació dels conceptes INTEL, part de la paraula intel·ligència, i SERCH, de la paraula anglesa SEARCH, que vol dir buscar o cerca.

Aquí adjunto el link de la nostra wiki:




 

jueves, 16 de diciembre de 2010

USOS EDUCATIUS DELS BLOGS

Com he citat a l'entrada anterior, he buscat informació sobre diferents aspectes dels blogs. En l'altra entrada he explicat què era un blog, en canvi, en aquesta em centraré en els seus usos educatius. Igual que en l'entrada anterior, la font d'on he extret aquesta informació torna a ser la web de la Universitat Oberta de Catalunya. Aquí exposo les diferents usos educatius dels blogs:

"El blog com a eina per a compartir coneixement personal i de la xarxa."

 Descripció

Si ens plantegem tenir un blog per a compartir coneixement, ens podem imaginar un espai en el qual publiquem una informació de tal manera que, a partir d’aquesta, els usuaris que visitin el nostre blog (directament o que hi arribin per mitjà dels enllaços amb els quals estiguem sindicats) puguin llegir, fer comentaris o afegir-hi noves informacions.

 

Per a què és adequat?

Partint de la descripció genèrica, podem deduir que el blog serà interessant en situacions en què ens plantegem objectius com els de potenciar la cerca d’informació relacionada amb un tema, provocar la reacció o participació dels estudiants, exposar un tema treballat a l’aula, destacar la rellevància d’un tema, etc.
Concretament, alguns usos serien:
  • La publicació d’articles o documents que volem treballar i millorar per mitjà de la participació dels nostres estudiants o del públic en general.
  • La publicació de notícies relacionades amb el camp d’estudi per a promoure el debat, el contrast d’opinions, la presa de posicions per part dels nostres estudiants, etc.
  • El contrast de les pròpies informacions o comentaris amb d’altres de provinents de fonts diferents que trobem a la xarxa; és a dir, agregar notícies, articles i informacions diverses provinents d’altres blogs o webs i fer-hi comentaris crítics, articles, resums, recensions, etc.
  • L’elaboració compartida entre professor i estudiants d’un butlletí periòdic amb recursos d’un àmbit de coneixement determinat.
  • El desenvolupament d’un projecte de recerca, per al qual el blog pot servir com a eina en la qual es vagin introduint i negociant la planificació del projecte, els resultats de la recerca i a la vegada estigui obert als comentaris d’altres companys que donin suport al projecte.
  • La recollida d’opinions en relació amb un tema concret com pot ser el funcionament de programes informàtics, esdeveniments, etc.
  • La dinamització d’una pluja d’idees sobre un tema, ja que la principal eina de comunicació del blog permet recollir de manera lineal i progressiva les idees que espontàniament tenen els estudiants.
Des del punt de vista d’un formador en relació amb altres formadors també tindria sentit per a situacions com ara l’intercanvi d’experiències educatives, la recopilació de recursos en l’àmbit de l’assignatura, etc.
Des del punt de vista dels mateixos estudiants, desenvolupar un blog amb aquesta finalitat podria permetre la col·laboració en el desenvolupament d’activitats, la creació de continguts de l’assignatura, la preparació de les proves d’avaluació, l’elaboració de recursos propis de l’àmbit, etc.

 

Competències que facilita treballar

  • Capacitat de cerca d’informació a la xarxa.
  • Capacitat d’anàlisi de la informació que s’incorpora en un blog.
  • Capacitat per a generar noves idees o construir coneixement mitjançant noves aportacions.
  • Capacitat per a comunicar-se i exposar idees en un àmbit de coneixement determinat.
  • Capacitat d’organització i interrelació en les dinàmiques del treball en equip.
  • Capacitat crítica davant de les aportacions dels altres i autocrítica.

Exemples en la xarxa

  • Aulablog Blog de blogs educatius en què podem trobar exemples d’experiències, propostes, eines i recursos, escrits per formadors.
  • Aulablog.com/Planeta Blog en què podem publicar el nostre propi blog, i, fent-hi una ullada, podem veure com està la blogosfera.
  • ButlleTIC Publicació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que vol informar i orientar el professorat de l’ensenyament no universitari sobre recursos didàctics presents a la xarxa.
  • Internet (como recurso) docente 1 - 2 En aquests dos blogs trobarem enllaços a blogs d’aula, assignatura o departament.
 

"El blog com a eina per a administrar i generar continguts i activitats."

 Descripció

Una possible utilització del blog de la nostra aula o assignatura és l’administració de continguts i activitats. El blog de l’aula o assignatura esdevé un repositori dels continguts i activitats que pot anar creixent a mesura que es desenvolupa el curs. Amb la construcció permanent d’aquest blog, oferim als estudiants un element de valor afegit fora del marc de l’aula.

 

Per a què és adequat?

Podem utilitzar aquest tipus de blogs en situacions en les quals vulguem potenciar la participació dels estudiants en l’estudi de l’assignatura mitjançant la consulta i el treball de diferents continguts i activitats que evolucionen en paral·lel al desenvolupament del curs acadèmic i d’una manera integrada en la planificació de l’aprenentatge. El simple fet de disposar d’un lloc web accessible en què podem trobar, de manera fàcil i ordenada, continguts diversos (d’ampliació, de reforç, de síntesi, etc.) i activitats (d’aprenentatge, d’ampliació, d’avaluació, etc.) pot facilitar als estudiants el seguiment de l’assignatura i, de retruc, augmentar el seu seguiment o participació. La novetat del mitjà pot esdevenir sens dubte un element motivador.
Podem superar aquesta proposta més o menys proactiva si a més impliquem els nostres estudiants en l’elaboració i el desenvolupament d’aquest blog. Pensem per un moment el valor que pot aportar la creació, consensuada pels estudiants, d’un lloc on es vagin recopilant de manera ordenada tots els recursos que els poden ser útils en el desenvolupament d’una assignatura, per exemple. El protagonisme que adquireixen els estudiants en el procés educatiu farà que el seu aprenentatge sigui més significatiu. D’altra banda, aquest ús permet al professor tenir coneixement del desenvolupament de l’estudi dels diferents estudiants, identificant quines són les seves llacunes, quins errors tenen, quin és el seguiment de l’assignatura, etc.
Com hem dit, podem ser nosaltres mateixos els qui, com a editors del blog, publiquem tota la informació, però us proposem algunes altres dinàmiques que, juntament amb els estudiants, poden ajudar a fer que construïu i mantingueu el blog sempre actiu:
  • Possibilitat de desenvolupar-hi debats a proposta del professor o dels estudiants.
  • Assignació de responsabilitats determinades als estudiants (els uns s’encarreguen de buscar recursos sobre l’assignatura i els incorporen; altres validen els continguts incorporats; altres generen activitats o documentació que posen a l’abast de la resta de companys, etc.).
Aquestes podrien ser idees per a dinamitzar el blog, que es poden modificar, segons com es vagi veient el funcionament i la dinàmica que pren.


 

Competències que facilita treballar

  • Capacitat d’anàlisi i síntesi.
  • Capacitat de cerca d’informació en la xarxa i d’incorporar-la amb sentit crític.
  • Capacitat per a estructurar la informació de l’assignatura.
  • Adquisició dels coneixements de l’assignatura.
  • Capacitat per a desenvolupar estratègies d’organització del temps.
  • Capacitat per a prendre decisions personals i en grup sobre els continguts i el seguiment del blog.
  • Capacitat per a comunicar-se i exposar idees en un àmbit de coneixement determinat.
  • Preocupació per la qualitat de les aportacions.

 

Exemples en la xarxa

  • DAO El Pinar Exemple de blog com a recurs educatiu d’una assignatura.
  • Universidad de Navarra Web que dóna accés als blogs dels estudiants. Cadascú ha creat i desenvolupat el seu blog en funció dels seus interessos."


"El blog com a eina per a mostrar fotografies"

Descripció

Hi ha un tipus de blog, anomenat fotoblog, que té com a objectiu principal mostrar fotografies. No és que les fotografies siguin un complement del que s’exposa al blog, sinó que són les mateixes fotografies que hi donen sentit.
Quan es publica una fotografia en aquesta mena de blog, si l’editor ho considera oportú, es fa un comentari de la fotografia, de tipus descriptiu o de tipus reflexiu, però és la mateixa fotografia la que provoca els comentaris dels participants en el fotoblog.

 

Per a què és adequat

Un fotoblog es podria utilitzar en assignatures que treballin continguts més expositius o en aquelles en què pensem que una “exposició” de fotografies ens pot permetre mostrar sentit als nostres estudiants. També es podria utilitzar en assignatures en què una fotografia ens pot donar peu a obrir un debat, per exemple, o en què, a partir d’una fotografia de base que obri un tema, els estudiants en puguin afegir d’altres i en què, per exemple, la fotografia:
  • ens permeti veure el mateix des de diferents punts de vista;
  • ens permeti veure el canvi temporal d’un mateix element;
  • ens doni l'oportunitat que els nostres estudiants busquin fonts documentals i recuperin imatges d’un fet que s'ha de treballar. En la cerca d’imatges els estudiants podran treballar competències transversals de cerca i organització de la informació i alhora competències de la nostra assignatura, investigant amb informació concreta del tema que els haguem proposat.

 

Competències que facilita de treballar

  • Capacitat de reconèixer el tema per mitjà de diferents fonts documentals, amb la imatge com a element base d’informació.
  • Capacitat de valorar el potencial personal de participació en una activitat de grup.

 

Exemples a la xarxa

  • Nocturama Fotoblog d'un artista que penja les seves fotografies perquè es comentin.
  • Instantáneas Fotoblog que invita a publicar fotografies, estructurades per temes, de la vida quotidiana.


"El blog com a quadern de bitàcola"

Descripció

La quantitat d’informació, de recursos, de comunicacions, etc. que reben els estudiants al llarg d’un semestre en cadascuna de les assignatures és molt elevada. Sovint els estudiants dels estudis en línia perceben que, un cop acaba el curs i, per tant, es tanquen els accessos a les aules, poden perdre aquest coneixement.
El quadern de bitàcola és el nom que reben, tradicionalment, els diaris dels capitans de vaixell, en els quals es descriu el detall de les rutes. Aquesta mateixa idea pot servir per als estudiants, de manera que poden tenir un blog personal que els permeti recollir les informacions, materials diversos o apunts que tenen de les assignatures dels seus estudis i traçar una ruta.

 

Per a què és adequat

Aquest ús es pot treballar des d’aules com les de tutoria, que tenen l’opció d’oferir una ruta o un fil argumental de totes les assignatures de què un estudiant es matricula, en els mateixos estudis. És a dir, al llarg dels semestres l’estudiant cursa diferents assignatures, que d’una manera o altra es relacionen. El blog com a quadern de bitàcola permet a l’estudiant de tenir un espai personal en què reculli i relacioni les informacions que vagi rebent al llarg dels estudis.
  • El traçat dependrà de la manera en què cada estudiant vulgui organitzar el seu quadern de bitàcola, però des d’aquí us proposem dues opcions per oferir als estudiants, és a dir, organitzar el blog des de:
  • continguts, entenent que el tema base és el títol dels estudis, del qual penjaran les diferents assignatures. A partir d’aquí es tracta de trobar les relacions entre unes assignatures i altres, per a poder construir ponts o nexes que ens permetin connectar-les i completar la informació de les unes amb la de les altres.
  • funcions, entenent que pot crear espais generals que pot trobar en totes les assignatures, com materials web, referències bibliogràfiques, congressos relacionats amb el tema de les assignatures, autors, recull dels missatges d’un debat, etc.

 

Competències que facilita de treballar

  • Capacitat de relacionar els continguts de les diferents assignatures d’un curs.
  • Capacitat de recollir ordenadament informació procedent de fonts variades.
  • Capacitat d'estructurar la informació a mesura que aconsegueix nous continguts.

 

Exemples a la xarxa

  • QUADERNSdigitals.net Blog que recull les experiències de docents i estudiants amb la creació de blogs en una assignatura universitària.

EL CONCEPTE DE BLOG

Per a fer ús d'un blog, és de gran necessitat conèixer què és aquesta eina. Per això he cercat informació a una entitat que treballa molt amb blogs, a la Universitat Oberta de Catalunya. El resultat de la meva cerca ha estat el següent:
 



De la definició de blog, podem extreure'n que:
  • És un pàgina web en la qual s'ha simplificat al màxim el sistema d'edició i publicació.
  • S'actualitza periòdicament i de manera immediata.
  • Recopila els textos o comentaris en ordre cronològic invers (el més actual primer).
  • Permet interactivitat entre els usuaris i l'autor.
  • La seva facilitat d'ús el caracteritza com a mitjà de comunicació personal.
  • És una eina que sorgeix de la xarxa i per a la xarxa.

Feta aquesta primera aproximació a la seva definició, resulta interessant recollir, seguint Bruguera, (2006) alguns trets essencials del que podem entendre per blog:


A. En la presentació:
  • Estructuració de continguts en apunts aportats per l'autor o autors dels blog i pels seus lectors.
  • Ordenació cronològica inversa de la publicació, amb presentació prioritària i més visible dels continguts més recents.
B. En el contingut:
  • Actualització freqüent i regular.
  • Definició de l'àmbit temàtic més o menys limitat, que en molts casos arriba a l'especialització explícita.
  • Estil de redacció, edició i publicació adaptat a la personalitat de l'autor o dels autors.
C. En la navegació:
  • Ús generalitzat d'hipervincles:
  • Per a recórrer el contingut intern del blog.
  • Per a contextualitzar-ne i completar-ne la informació.
  • Per a enllaçar amb continguts externs d'altres llocs d'Internet.
D. En la interacció:
  • Inclusió d'eines de relació:
  • Entre els usuaris.
  • Amb els usuaris d'altres blogs (selecció d'enllaços o blogroll, enllaços permanents o permalinks, retroenllaços o trackback, sindicació de continguts).
E. En la gestió:
  • Iniciativa de publicació personal de continguts oberta i accessible per a qualsevol usuari de la xarxa.
  • Accés des de qualsevol punt de connexió a Internet, utilitzant qualsevol tipus de navegació web.
  • Facilitat i immediatesa de publicació mitjançant l'ús d'eines de gestió de continguts molt senzilles i accessibles en línia.
  • Despeses mínimes de manteniment gràcies a la proliferació d'opcions gratuïtes d'allotjament i d'eines de gestió també gratuïtes."


La wikipèdia, defineix un blog com a un lloc web actualitzat periòdicament que recopila cronològicament textos o articles d'un o diversos autors, apareixent primer el més recent, en els quals l'autor té sempre la llibertat de deixar publicat el que considera oportú.
Habitualment, en cada article, els lectors hi poden escriure els seus comentaris i l'autor els pot contestar, de manera que és possible establir un diàleg.
L'ús o la temàtica de cada blog és particular, per la qual cosa n'hi ha de tipus personal, periodístic, empresarial o corporatiu, tecnològic, educatiu, etc.