CARACTERÍSTIQUES:
La principal utilitat d'un wiki és que permet crear i millorar les pàgines de forma instantània, donant una gran llibertat a l'usuari, i per mitjà d'una interfície molt simple. Això fa que més gent participi en la seva edició, a diferència dels sistemes tradicionals on resulta més difícil que els usuaris del lloc contribuïsquen a millorar-lo.
Ward Cunningam i Bo Leuf van definir la base dels wikis al seu llibre The Wiki Way: Quick Collaboration on the Web amb aquestos tres punts:
- Un wiki invita els usuaris a modificar o crear qualsevol pàgina des de la mateixa pàgina web i navegador, sense cap programari addicional.
- Un wiki, mitjançant els enllaços interns, connecta pàgines relacionades de manera fàcil i intuïtiva, i mostra si la pàgina a què s'enllaça ja s'ha creat o encara no.
- Un wiki no està pensat només per a visitants esporàdics, sinó que busca que aquestos s'impliquen en la seua creació i col·laboren en els canvis constants que el modifiquen.
La velocitat per a crear i actualitzar pàgines wiki és una de les seves característiques. Normalment no es fan revisions abans d'acceptar els canvis i moltes wikis permeten que el públic les edite sense obrir comptes d'usuari prèviament, encara que sovint es recomana fer-ho per accedir a algunes característiques addicionals.
La velocitat per a editar, la possibilitat que tothom puga fer-ho i la publicació instantània dels canvis fan que les pàgines wiki evolucionen ràpidament adquirint informació o actualitzant-se si fan referència a un tema d'actualitat, com ara biografies de persones vives. També existeixen les edicions vandàliques, que intencionadament introdueixen errades o suprimeixen informació. Aquestes poden ser revertides ràpidament des de l'historial de la pàgina wiki per a restaurar la versió anterior.
USOS EDUCATIUS DE LES WIKIS:
Les wikis són llocs web de contrrucció col·lectiva. Nosaltres, com educadors/es hem de saber fer-ne ús per a treure'ls-hi tot el profit possible. El bloc Smartteaching.org va publicar un recull de 50 usos educatius de les wikis amb idees per posar en pràctica. Recentment la professora Rosa Maria Felip les ha traduïdes al català en una presentació que podeu trobar al link següent:
http://phobos.xtec.cat/butlletic/?p=3140
Una de les propostes és l’elaboració de wikillibres. El professor Juan José de Haro ha elaborat una guia pautada amb recursos complementaris per a l’escriptura col·laborativa de wikillibres: "Elaboración de un libro". Com educadors o educadores dels diferents àmbits, seria de gran interès donar-li un cop d'ull.
Finalment, si voleu aprofundir en l’ús educatiu de les wikis us recomano la lectura de l’article "Tipos de wikis educativos según sus funciones", del wiki de l’Instituto de Tecnologías Educativas del Ministerio de Educación.
EXPERIÈNCIES AMB WIKIS:
El link següent ens mostra l’explicació del fonament de la wiki a l’Institut Valdebernardo. Aquest institut treballa amb una wiki en totes les seves assignatures i els professors de l’Institut ens exposen i expliquen l’experiència i les seves avantatges.
LA MEVA WIKI
La Jenny Barragan Toral i jo vam crear una wiki per tal de fer un recull d'informació de com fer una cerca intel·ligent per Internet. La vam anomenar INTELSERCH per la combinació dels conceptes INTEL, part de la paraula intel·ligència, i SERCH, de la paraula anglesa SEARCH, que vol dir buscar o cerca.
Aquí adjunto el link de la nostra wiki:
No hay comentarios:
Publicar un comentario