jueves, 16 de diciembre de 2010

USOS EDUCATIUS DELS BLOGS

Com he citat a l'entrada anterior, he buscat informació sobre diferents aspectes dels blogs. En l'altra entrada he explicat què era un blog, en canvi, en aquesta em centraré en els seus usos educatius. Igual que en l'entrada anterior, la font d'on he extret aquesta informació torna a ser la web de la Universitat Oberta de Catalunya. Aquí exposo les diferents usos educatius dels blogs:

"El blog com a eina per a compartir coneixement personal i de la xarxa."

 Descripció

Si ens plantegem tenir un blog per a compartir coneixement, ens podem imaginar un espai en el qual publiquem una informació de tal manera que, a partir d’aquesta, els usuaris que visitin el nostre blog (directament o que hi arribin per mitjà dels enllaços amb els quals estiguem sindicats) puguin llegir, fer comentaris o afegir-hi noves informacions.

 

Per a què és adequat?

Partint de la descripció genèrica, podem deduir que el blog serà interessant en situacions en què ens plantegem objectius com els de potenciar la cerca d’informació relacionada amb un tema, provocar la reacció o participació dels estudiants, exposar un tema treballat a l’aula, destacar la rellevància d’un tema, etc.
Concretament, alguns usos serien:
  • La publicació d’articles o documents que volem treballar i millorar per mitjà de la participació dels nostres estudiants o del públic en general.
  • La publicació de notícies relacionades amb el camp d’estudi per a promoure el debat, el contrast d’opinions, la presa de posicions per part dels nostres estudiants, etc.
  • El contrast de les pròpies informacions o comentaris amb d’altres de provinents de fonts diferents que trobem a la xarxa; és a dir, agregar notícies, articles i informacions diverses provinents d’altres blogs o webs i fer-hi comentaris crítics, articles, resums, recensions, etc.
  • L’elaboració compartida entre professor i estudiants d’un butlletí periòdic amb recursos d’un àmbit de coneixement determinat.
  • El desenvolupament d’un projecte de recerca, per al qual el blog pot servir com a eina en la qual es vagin introduint i negociant la planificació del projecte, els resultats de la recerca i a la vegada estigui obert als comentaris d’altres companys que donin suport al projecte.
  • La recollida d’opinions en relació amb un tema concret com pot ser el funcionament de programes informàtics, esdeveniments, etc.
  • La dinamització d’una pluja d’idees sobre un tema, ja que la principal eina de comunicació del blog permet recollir de manera lineal i progressiva les idees que espontàniament tenen els estudiants.
Des del punt de vista d’un formador en relació amb altres formadors també tindria sentit per a situacions com ara l’intercanvi d’experiències educatives, la recopilació de recursos en l’àmbit de l’assignatura, etc.
Des del punt de vista dels mateixos estudiants, desenvolupar un blog amb aquesta finalitat podria permetre la col·laboració en el desenvolupament d’activitats, la creació de continguts de l’assignatura, la preparació de les proves d’avaluació, l’elaboració de recursos propis de l’àmbit, etc.

 

Competències que facilita treballar

  • Capacitat de cerca d’informació a la xarxa.
  • Capacitat d’anàlisi de la informació que s’incorpora en un blog.
  • Capacitat per a generar noves idees o construir coneixement mitjançant noves aportacions.
  • Capacitat per a comunicar-se i exposar idees en un àmbit de coneixement determinat.
  • Capacitat d’organització i interrelació en les dinàmiques del treball en equip.
  • Capacitat crítica davant de les aportacions dels altres i autocrítica.

Exemples en la xarxa

  • Aulablog Blog de blogs educatius en què podem trobar exemples d’experiències, propostes, eines i recursos, escrits per formadors.
  • Aulablog.com/Planeta Blog en què podem publicar el nostre propi blog, i, fent-hi una ullada, podem veure com està la blogosfera.
  • ButlleTIC Publicació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que vol informar i orientar el professorat de l’ensenyament no universitari sobre recursos didàctics presents a la xarxa.
  • Internet (como recurso) docente 1 - 2 En aquests dos blogs trobarem enllaços a blogs d’aula, assignatura o departament.
 

"El blog com a eina per a administrar i generar continguts i activitats."

 Descripció

Una possible utilització del blog de la nostra aula o assignatura és l’administració de continguts i activitats. El blog de l’aula o assignatura esdevé un repositori dels continguts i activitats que pot anar creixent a mesura que es desenvolupa el curs. Amb la construcció permanent d’aquest blog, oferim als estudiants un element de valor afegit fora del marc de l’aula.

 

Per a què és adequat?

Podem utilitzar aquest tipus de blogs en situacions en les quals vulguem potenciar la participació dels estudiants en l’estudi de l’assignatura mitjançant la consulta i el treball de diferents continguts i activitats que evolucionen en paral·lel al desenvolupament del curs acadèmic i d’una manera integrada en la planificació de l’aprenentatge. El simple fet de disposar d’un lloc web accessible en què podem trobar, de manera fàcil i ordenada, continguts diversos (d’ampliació, de reforç, de síntesi, etc.) i activitats (d’aprenentatge, d’ampliació, d’avaluació, etc.) pot facilitar als estudiants el seguiment de l’assignatura i, de retruc, augmentar el seu seguiment o participació. La novetat del mitjà pot esdevenir sens dubte un element motivador.
Podem superar aquesta proposta més o menys proactiva si a més impliquem els nostres estudiants en l’elaboració i el desenvolupament d’aquest blog. Pensem per un moment el valor que pot aportar la creació, consensuada pels estudiants, d’un lloc on es vagin recopilant de manera ordenada tots els recursos que els poden ser útils en el desenvolupament d’una assignatura, per exemple. El protagonisme que adquireixen els estudiants en el procés educatiu farà que el seu aprenentatge sigui més significatiu. D’altra banda, aquest ús permet al professor tenir coneixement del desenvolupament de l’estudi dels diferents estudiants, identificant quines són les seves llacunes, quins errors tenen, quin és el seguiment de l’assignatura, etc.
Com hem dit, podem ser nosaltres mateixos els qui, com a editors del blog, publiquem tota la informació, però us proposem algunes altres dinàmiques que, juntament amb els estudiants, poden ajudar a fer que construïu i mantingueu el blog sempre actiu:
  • Possibilitat de desenvolupar-hi debats a proposta del professor o dels estudiants.
  • Assignació de responsabilitats determinades als estudiants (els uns s’encarreguen de buscar recursos sobre l’assignatura i els incorporen; altres validen els continguts incorporats; altres generen activitats o documentació que posen a l’abast de la resta de companys, etc.).
Aquestes podrien ser idees per a dinamitzar el blog, que es poden modificar, segons com es vagi veient el funcionament i la dinàmica que pren.


 

Competències que facilita treballar

  • Capacitat d’anàlisi i síntesi.
  • Capacitat de cerca d’informació en la xarxa i d’incorporar-la amb sentit crític.
  • Capacitat per a estructurar la informació de l’assignatura.
  • Adquisició dels coneixements de l’assignatura.
  • Capacitat per a desenvolupar estratègies d’organització del temps.
  • Capacitat per a prendre decisions personals i en grup sobre els continguts i el seguiment del blog.
  • Capacitat per a comunicar-se i exposar idees en un àmbit de coneixement determinat.
  • Preocupació per la qualitat de les aportacions.

 

Exemples en la xarxa

  • DAO El Pinar Exemple de blog com a recurs educatiu d’una assignatura.
  • Universidad de Navarra Web que dóna accés als blogs dels estudiants. Cadascú ha creat i desenvolupat el seu blog en funció dels seus interessos."


"El blog com a eina per a mostrar fotografies"

Descripció

Hi ha un tipus de blog, anomenat fotoblog, que té com a objectiu principal mostrar fotografies. No és que les fotografies siguin un complement del que s’exposa al blog, sinó que són les mateixes fotografies que hi donen sentit.
Quan es publica una fotografia en aquesta mena de blog, si l’editor ho considera oportú, es fa un comentari de la fotografia, de tipus descriptiu o de tipus reflexiu, però és la mateixa fotografia la que provoca els comentaris dels participants en el fotoblog.

 

Per a què és adequat

Un fotoblog es podria utilitzar en assignatures que treballin continguts més expositius o en aquelles en què pensem que una “exposició” de fotografies ens pot permetre mostrar sentit als nostres estudiants. També es podria utilitzar en assignatures en què una fotografia ens pot donar peu a obrir un debat, per exemple, o en què, a partir d’una fotografia de base que obri un tema, els estudiants en puguin afegir d’altres i en què, per exemple, la fotografia:
  • ens permeti veure el mateix des de diferents punts de vista;
  • ens permeti veure el canvi temporal d’un mateix element;
  • ens doni l'oportunitat que els nostres estudiants busquin fonts documentals i recuperin imatges d’un fet que s'ha de treballar. En la cerca d’imatges els estudiants podran treballar competències transversals de cerca i organització de la informació i alhora competències de la nostra assignatura, investigant amb informació concreta del tema que els haguem proposat.

 

Competències que facilita de treballar

  • Capacitat de reconèixer el tema per mitjà de diferents fonts documentals, amb la imatge com a element base d’informació.
  • Capacitat de valorar el potencial personal de participació en una activitat de grup.

 

Exemples a la xarxa

  • Nocturama Fotoblog d'un artista que penja les seves fotografies perquè es comentin.
  • Instantáneas Fotoblog que invita a publicar fotografies, estructurades per temes, de la vida quotidiana.


"El blog com a quadern de bitàcola"

Descripció

La quantitat d’informació, de recursos, de comunicacions, etc. que reben els estudiants al llarg d’un semestre en cadascuna de les assignatures és molt elevada. Sovint els estudiants dels estudis en línia perceben que, un cop acaba el curs i, per tant, es tanquen els accessos a les aules, poden perdre aquest coneixement.
El quadern de bitàcola és el nom que reben, tradicionalment, els diaris dels capitans de vaixell, en els quals es descriu el detall de les rutes. Aquesta mateixa idea pot servir per als estudiants, de manera que poden tenir un blog personal que els permeti recollir les informacions, materials diversos o apunts que tenen de les assignatures dels seus estudis i traçar una ruta.

 

Per a què és adequat

Aquest ús es pot treballar des d’aules com les de tutoria, que tenen l’opció d’oferir una ruta o un fil argumental de totes les assignatures de què un estudiant es matricula, en els mateixos estudis. És a dir, al llarg dels semestres l’estudiant cursa diferents assignatures, que d’una manera o altra es relacionen. El blog com a quadern de bitàcola permet a l’estudiant de tenir un espai personal en què reculli i relacioni les informacions que vagi rebent al llarg dels estudis.
  • El traçat dependrà de la manera en què cada estudiant vulgui organitzar el seu quadern de bitàcola, però des d’aquí us proposem dues opcions per oferir als estudiants, és a dir, organitzar el blog des de:
  • continguts, entenent que el tema base és el títol dels estudis, del qual penjaran les diferents assignatures. A partir d’aquí es tracta de trobar les relacions entre unes assignatures i altres, per a poder construir ponts o nexes que ens permetin connectar-les i completar la informació de les unes amb la de les altres.
  • funcions, entenent que pot crear espais generals que pot trobar en totes les assignatures, com materials web, referències bibliogràfiques, congressos relacionats amb el tema de les assignatures, autors, recull dels missatges d’un debat, etc.

 

Competències que facilita de treballar

  • Capacitat de relacionar els continguts de les diferents assignatures d’un curs.
  • Capacitat de recollir ordenadament informació procedent de fonts variades.
  • Capacitat d'estructurar la informació a mesura que aconsegueix nous continguts.

 

Exemples a la xarxa

  • QUADERNSdigitals.net Blog que recull les experiències de docents i estudiants amb la creació de blogs en una assignatura universitària.

No hay comentarios:

Publicar un comentario